Posvátná hora Fudži | Pobytové, poznávací zájezdy v exotice | Time Travel
+420 261 219 316-9 Po-Pá: 9:00 - 17:00

Posvátná hora Fudži

Posvátná hora Fudži

Posvátná hora Fudži

Říp nebo Fudži?

Mohli bychom říci, že pro Japonce znamená hora Fudži něco podobného jako pro Čechy hora Říp. Určitě to platí pro historický význam, který hory zaujímají v národní historii daných zemí. Pokud bychom ale srovnali velikosti obou hor, vychází z toho náš Říp nepříliš dobře. Výška hory Fudži dalece převyšuje výšku české posvátné hory. Vrchol nejznámější japonské hory vulkanického původu se nachází ve výšce 3 776 m a není obklopen žádným dalším pohořím jako jiné světově slavné horské vrcholy. Za jasných dnů na horu dohlédnete z Tokia i Jokohamy. Bohužel je hora často zahalena v mlze a mracích, a pokud jí uvidíte celou a bez jediného mráčku, můžete mluvit o štěstí. Nejlépe je viditelná v chladnějších obdobích roku a v časných ranních a večerních hodinách než během dne.

Její tvar je díky vulkanické činnosti dokonalý a její vrchol bývá často pokryt sněhem. Ikonická silueta hory se objevuje v nespočetně uměleckých dílech, ale i v současných suvenýrech, které si miliony turistů odvážejí na památku.

Osamělý vulkán v soukromých rukou

Hora je v Japonsku stále vedena jako aktivní vulkán, i když její poslední erupce proběhla v roce 1707. Hora je od roku 1936 součástí Fuji - Jakone National park a od roku 2013 je zařazena na seznam světového dědictví UNESCA.

Zajímavostí je, že hora přístupná pro veřejnost, se nachází částečně v soukromém vlastnictví. Většina Japonců by určitě řekla, že hora Fudži patří všem, ale pravdou je, že jedna její část je soukromá. Jedná se o část hory od výšky 3 360 m až po její vrchol. Tedy od 8. stanice (z celkových 10) a výše je to soukromé území Fujisan Hongū Sengen Taisha, která vlastní více než 1 300 chrámů v zemi. K přesunu do soukromých rukou došlo v roce 1606, kdy Tokugawa Ieyasu, šógun období Edo, daroval tuto oblast společnosti. V roce 1871 však vláda císaře Meidži horu Fudži znárodnila. Sengen Taisha se ale obrátil k soudu a v roce 1974 byl uznán jejím právoplatným vlastníkem. V roce 2004 jim byla půda oficiálně vrácena.

Alespoň jednou za život

Hora Fudži je neoddělitelně spjata s japonskou historií. Od starověku to bylo místo náboženského významu v šintoismu, buddhismu a konfucianismu. V Japonsku se říká, že každý Japonec musí alespoň jednou za život vykonat pouť na tuto posvátnou horu a zažít východ slunce z jejího vrcholu. Proto se každý rok tisíce Japonců vydává na posvátnou pouť s cílem navštívit svatyni na jejím vrcholu.

Pro Japonce má hora duchovní rozměr a je pro ně inspirací i předmětem uctívání. Podle dávné tradice žilo na hoře v kráteru božstvo a na jeho počest se konaly poutě na vrchol hory a dovnitř kráteru. Výstup na horu je již dlouho považován za součást náboženského rituálu. Postupně poutě nabývaly na oblíbenosti, rostl počet poutníků a začaly se stavět horské chaty a svatyně, až se z hory stalo dnešní velice oblíbené poutní místo.

Zajímavostí je, že až do roku 1872 byl výstup na horu pro ženy zakázán. Přístup byl povolen pouze do druhého stupně. Jedním z hlavních důvodů bylo, že ženy, zvláště ty krásné, mohou rozzlobit boha hory Konohana-sakuya-hime a způsobit erupci hory Fudži. Vy se toho určitě bát nemusíte a výstup na horu Fudži během poznávacího zájezdu po Japonsku nesmíte určitě vynechat.

Vulkanická jezera a svatyně v kráteru

Díky vulkanické činnosti vzniklo na severních svazích hory Fudži pět jezer a řada jeskyň. Oblast má řadu termálních pramenů, díky kterým se stala rájem pro relaxaci a rekreaci.

Na úpatí hory Fudži leží jeden z nejkrásnějších japonských přírodních parků Hakone. Hora je obklopena chrámy a svatyněmi, svatyně jsou i na okraji a na dně kráteru.

První japonská sjezdovka a pošta na hoře Fudži

Hora Fudži se stala prvním lyžařským střediskem v Japonsku v roce 1911, kdy rakouští vojáci, major Theodore Edler von Lerch a Egon Edler von Kratzer sjeli z 9. etapy. Dnes je na 5. stupni hory Fudži stále pamětní deska připomínající tuto událost.

Pro ty, kteří si netroufají sjet horu na lyžích, doporučujeme odeslat na památku z hory pohlednici. Nejvýše položená pošta v Japonsku, razí na vrcholu hory pohlednice a dopisy speciálním razítkem Fudži. Pošlete si na památku pohlednici, která na vás možná bude čekat ve schránce než doputujete domů.