Ikonická a fascinující Burj Khalifa | Pobytové, poznávací zájezdy v exotice | Time Travel
+420 261 219 316-9 Po-Pá: 9:00 - 17:00

Ikonická a fascinující Burj Khalifa

  • Úvod
  • Blog
  • Ikonická a fascinující Burj Khalifa
Ikonická a fascinující Burj Khalifa

Ikonická a fascinující Burj Khalifa

Pokud se ocitnete v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech, vaše první zastávka vás zřejmě zavede k proslulému mrakodrapu Burj Khalifa. Původně měla budova název Burj Dubai, ale byla přejmenována na Burj Khalifa na počest šejka Khalify, vládce Dubaje.

Fanoušci Toma Cruise jistě znají jeho obdivuhodný výkon, který na Burj Khalifě předvedl ve filmu Mission Impossible. Nedoporučujeme vám ho napodobit. Raději si přečtěte, proč se o Burj Khalifě mluví v superlativech.
Nejvyšší stavba světa byla otevřena v roce 2010 a tento architektonický a technický zázrak rozhodně stojí za vidění. Výška Burj Khalifa je opravdu ohromující. Věž dosahuje výšky 828 metrů, což je třikrát více než Eiffelova věž a téměř dvakrát více než Empire State Building. Pokud bychom výšku věže převedli do českých měr, vešlo by se do ní čtrnáct Petřínských rozhleden.

Světové rekordy

Kromě rekordní výšky drží budova další světové rekordy:

  • je nejvyšší volně stojící stavbou na světě
  • má nejvyšší počet podlaží na světě (160)
  • obsazuje nejvyšší patro na světě (163. patro)
  • má nejvyšší venkovní vyhlídkovou plošinu na světě
  • má výtah s nejdelší dojezdovou vzdáleností na světě
  • má nejvyšší servisní výtah na světě

Fascinující superlativy

Pokud vám tyto superlativy stále nestačí, pak pozorně čtěte dále. Fascinující informace se týkají i výtahů. Rychlost výtahu v Burj Khalifa dosahuje 10 metrů za sekundu, což z něj činí jeden z nejrychlejších na světě. Výtah v Burj Khalifa dojede na vyhlídkovou plošinu ve 124. patře za pouhou jednu minutu. Co je ale ještě zajímavější, je fakt, že výtahy, které během celých čtyř let stavby dodávaly stavební materiál na věž, pocházely od české firmy z Pardubic. Čtrnáct výtahů bylo po dokončení stavby demontováno, aby mohlo být využito při budování dalších výškových staveb. Celkově obsahuje 57 výtahů a 8 eskalátorů, která rozvážejí návětěvníky.

Další zajímavostí je, že primární konstrukce je železobetonová a část konstrukční oceli budovy pocházela z Paláce republiky ve východním Berlíně, bývalého východoněmeckého parlamentu. Poměrně známá je informace týkající se počtu osob pracujících na stavbě. Podle dostupných informací pracovalo na vrcholu stavby neuvěřitelných 12 000 dělníků denně.

Co inspirovalo tvar mrakodrapu

Design mrakodrapu vychází z islámské architektury regionu, jako je například Velká mešita v Samaře. Stavba je také inspirována pavoučí lilií, pouštní květinou pěstovanou v celých Spojených arabských emirátech. Konstrukce má systém opláštění, který odolává horkým letním teplotám v Dubaji. Budova má celkem 200 pater, z nichž 49 je vyhrazeno pro kanceláře a zbytek tvoří 1000 bytů. Základy věže sahají do hloubky 50 metrů. Povrch věže pokrývá 26 000 ručně řezaných skleněných panelů a čištění celé budovy trvá tři měsíce! Umístěné solární panely poskytují ohřev až 140 000 litrů vody denně.

Skutečný důvod návštěvy Burj Khalifa

Ponechejme ale technické informace a zázraky věže stranou. Skutečným důvodem pro návštěvu Burj Khalifa je její nejvyšší venkovní vyhlídková terasa na světě! Z vyhlídkové plošiny umístěné ve 148. patře můžete obdivovat Dubaj z úžasné výšky 555 metrů! Stejně fascinující je pohled i z dalších dvou vyhlídek ve 124. a 125. patře. Pokud vám při obdivování města vyhládne, můžete se přesunout o pár pater níže. Na 122. patře, z výšky 441 metrů, můžete při vynikajících pokrmech pokračovat v této fascinující podívané na město.

Chcete si zahrát na Spidermana? 

Nezapomenutelné okamžiky spojené s Burj Khalifou zahrnují i několik rekordních výkonů. Začněme s nejvyšším výstupem na vrchol budovy, který v roce 2011 podnikl Alain Robert, známý jako French Spiderman. Dosáhl vrcholu za necelých 6 hodin - a to sám a bez jakékoli pomoci!
Opačným směrem, při sestupu, se odehrál další rekord. V dubnu 2014 ze 828 metrů výšky věže skočili base jumpers Fred Fugen a Vince Reffet.

Věž stojí za obdiv i ze země

Pokud nejste příznivci rekordů a výšek, věž stojí za obdiv i ze země. Navíc se budete moci kochat obrovskou dubajskou fontánou, velkou asi jako dvě fotbalová hřiště. Na dubajské fontáně se můžete plavit na tradičních lodích abra nebo shlédnout zvukovou a světelnou show, která nejenže vás omámí svou krásou, ale i výškou, protože je  největším systémem tančících fontán na světě!